Intretinerea gazonului primavara este un pas important pentru a avea o gradina curata si ingrijita. Pregatirea terenurilor pentru sezonul de primavara este o sarcina care necesita foarte multi pasi. De la plantarea gazonului, curatarea resturilor vegetale pana la plantarea diferitelor flori sau pomi fructiferi.
Insa, cand vorbim de un gazon curat si sanatos trebuie sa tinem cont de urmatoarele sfaturi. Acesta trebuie sa fie fertilizat, aerat si scarificat. Pentru a face toti acesti pasi este bine de stiut ca exista echipamente profesionale care pot ajuta la mentinerea acestuia.
Intretinerea gazonului primavara poate sa difere in functie de tipul acestuia: natural sau artificial.
Avantajele gazonului natural
- Este natural iar asta inseamna ca este si sanatos. Un gazon natural produce oxigen si purifica aerul;
- Este ecologic, adica se descompune si nu trebuie indepartat cu solutii chimice;
- Este mai economic. Gazonul natural este mult mai ieftin decat cel artificial si nici nu necesita costuri pentru amplasare;
- Datorita semintelor, puteti avea diferite tipuri de gazon pe aceasi suprafata.
Dezavantajele unui gazon natural
Gazonul natural este mai dificil de intretinut decat cel artificial.
- Acesta trebuie sa fie irigat constant;
- Pot aparea daunatori prin iarba, precum capuse sau diferite insecte;
- Trebuie tuns cu regularitate;
- Oricand se poate usca si va arata foarte neingrijit;
- Semintele trebuie protejate de pasari, pana rasar;
- Pot aparea buruieni.
Daca gazonul natural nu este pe placul vostru, intodeauna exista varianta gazonului artificial. Care si acesta are avantajele si dezavantajele lui.
Avantajele gazonului sintetic
- Se poate gasi intr-o varietate mai mare. Cu fir lung, scurt, in diferite culori si nuante, il si poti cumpara in dimensiunile potrivite pentru tine.
- Este mult mai usor de intretinut. Acest tip de gazon nu trebuie udat sau tuns. Tot ce trebuie sa faci este sa il cureti cu aspiratorul pentru a scapa de praf, exact cum procedezi cu un covor obisnuit.
- Este foarte rezistent in timp. Fata de un gazon natural, acesta nu se usuca deci rezista foarte bine in timp si la vremea extrema. Poate rezista si pana la 25 de ani daca este intretinut corect.
- Daca luam in calcul doar montarea acestuia, intr-o zi poti avea parte de un gazon deja verde.
Dezavantajele gazonului sintetic
- Cel mai mare dezavantaj al acestui tip de gazon este pretul. Iar, pe langa gazonul propriu zis se mai adauga si costurile pentru montarea acestuia. Per total poti ajunge la o suma mai mare decat daca ai pune un gazon natural.
- Nu este o optiune ecologica.
Intretinerea gazonului primavara
Tunderea gazonului, este solutia perfecta pentru a oferi un aspect sanatos si curat peluzei tale. In plus, aceasta activitate, ii ofera gazonului o rezistenta mai mare si rareste buruienile.
Sfaturi pentru tunderea perfecta a gazonului:
- Tunde doar o tremie din lungime, daca este tuns mai mult isi poate pierde din vitalitate;
- Tunderea acestuia poate diferi in functie de perioada de crestere. La cresterea accelerata se poate tunde o data sau de doua ori pe saptamana. Iar in perioada de crestere normala, se tunde si de trei ori pe luna;
- Majoritatea tipurilor de gazon se pot tunde pana la trei centimetri;
- Utilajul de tuns trebuie ales potrivit pentru nevoile gradinii tale. Un echipament potrivit pentru tunderea gazonului este trimmerul LT 380/36 Bp de la Kärcher. Acesta este ideal pentru locurile greu accesibile dar si pentru locurile plate. Cu un maner ergonomic, rotund si un cap robust de tuns, acesta este cea mai buna alegere pentru a-ti intretine gazonul.
In sezonul de primavara este important ca prima tundere sa fie facuta cand este sigur ca nu o sa mai ninga. Tot primavara este recomnadat sa efectuezi lucrarile de revigorare, adica sa repari zonele deteriorate.
Irigarea gazonului – Cum se face corect
Irigarea corecta a gazonului este un pas important pentru cresterea armonioasa a ierbii. Insa si aceasta activitate are regulile ei, nu este de ajuns sa dai drumul la sistemul de irigatii.
- Irigarea se face dimineata foarte devreme sau seara dupa ce se innegureaza.
- Daca gazonul este proaspat instalat, trebuie udat zilnic, din abundenta, in primele patru saptamani, insa fara sa se formeze o balta.
- Pentru ca apa sa ajunga la radacini este necesar sa fie udat foarte mult.
- Partile gazonului care se afla la soare necesita mai multa apa fata de cele de la umbra.
Insa, pentru o irigare ca la carte iti trebuie aparate profesionale. La Kärcher gasesti distribuitor cu 3 cuplaje, pentru 3 racorduri de apa independente, reglabile individual.
Furtunul de gradina de inalta calitate deosebit de flexibil si rezistent la rasucire, cu diametrul de 1/2″ sau aspersorul oscilant OS 5.320 SV cu control de acoperire a latimii si protectie impotriva stropirii in zone nedorite te ajuta sa ai grija profesionist de gazonul tau.
Sfaturi pentru intretinerea gazonului
In comparatie cu gazonul natural, cel sintetic nu are foarte multe reguli de ingrijire. Insa pentru a se pastra intact trebuie avute in vedere cateva sfaturi.
- Inainte de a pune gazonul artificial, este important sa elimini muschii si buruienile de pe sol. Erbicidarea este cea mai buna solutie cand vorbim de inlaturarea acestora.
- Cand vorbim de animale de companie, curatarea gazonului poate fi facuta cu ajutorul furtunului. Acesta spala mizeria de pe gazon facuta de patrupede.
- Si incaltamintea poate afecta starea gazonului. Pantofii cu crampoane de fier il pot deteriora. Ii poti inlocui cu cele din cauciuc. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca esti curat pe talpa cand pasesti pe gazon, deoarece murdaria il poate afecta.
Dupa cum am vazut, gazonul este de diferite tipuri, si are propriile regului de ingrijire, insa, fie ca alegi unul natural sau unul sintetic, trebuie sa te asiguri ca iei cele mai bune decizii pentru a avea grija de el.
Iar pentru a realiza acest lucru iti trebuie aparate de calitate. Pentru a descoperi o gama variata de aparate de tuns iarba, sisteme de irigatii dar si multe altele, viziteaza-ne.