Curatarea covoarelor poate fi o adevarata incercare. Petele reprezinta o problema, iar, in timp, din cauza acestora, covorul se poate deteriora. In plus, covoarele prind foarte mult praf si bacterii care pot cauza diverse alergii.

De aceea, exista diverse trucuri pentru curatarea corecta a acestora. Aflati din acest articol cateva sfaturi despre cum trebuie curatate si protejate covoarele pentru a avea o viata mai lunga.

Curatarea covoarelor in mod corect – sfaturi eficiente

Pentru curatarea zilnica a covoarelor, aspirarea acestora este o solutie ideala. Un aspirator scoate murdaria la suprafata si lasa covorul mult mai curat.

Un aparat eficient pentru aceasta activitate este aspiratorul vertical VC 5 de la Kärcher. Acesta este perfect pentru intretinerea de zi cu zi a covoarelor tale.

Duza special dezvoltata pentru acest aparat, necesita un consum redus de energie si furnizeaza o putere maxima datorita designului sau robust si a geometriei talpii speciale.

Cutia filtrului poate fi indepartata cu usurinta si asigura rapid golirea. VC 5 este un aspirator compact, care ofera performante remarcabile.

Pentru curațarea covoarelor, eticheta joaca un rol important si trebuie citita cu mare atentie pentru a stii ce este mai bine pentru covorul tau. Aceasta iti arata cum trebuie sa il ingrijesti si sa il cureti in functie de material si alte specificatii precum temperatura de spalare si ce substante il deterioreza.

Curatarea covoarelor – Sfaturi eficiente

Sfaturi pentru curatarea covoarelor

  • Zonele in care se circula des, trebuie curatate mai intens;
  • Curatarea profunda a covoarelor trebuie facuta inainte ca acestea sa ajunga prea murdare, deoarece murdaria o sa patrunda in profunzimea fibrei si, ulterior, se poate curata destul de greu;
  • Ambele parti ale covorului trebuie curatate, nu doar cea de la suprafata.

Cum sa intreti covoarele

  • Pastreaza forma covorului. Sub greutatea pieselor de mobilier, covoarele isi pot pierde forma. Pentru a evita acest lucru este important sa muti din cand in cand mobila pentru a evita deformarea acestuia.
  • Evita expunerea directa la soare a covorului. Razele de soare puternice si o expunere constanta la acestea, pot duce la decolorarea rapida a covorului.
  • Petele trebuie indepartate cat mai repede. Cu cat pata sta mai mult pe covor cu atat aceasta va fi mai greu de scos;
  • Solutiile chimice de curatare pe cat de eficiente par pe atat de tare pot deteriora covorul. Solutiile de curatare cele mai potrivite sunt cele cu un pH negativ.

Curatarea covoarelor in funtie de tipul acestora

Fiecare covor este unic in felul lui, iar din acest motiv curatarea trebuie personificata dupa caracteristicile acestuia.

Curatarea covoarelor din fir lung

Covoarele cu fir lung sau covoarele shaggy sunt cele mai greu de curatat.

Intai de toate, acest tip de covor trebuie scuturat inainte de a trece la curatarea propriu-zisa. Acesta este un pas important, pentru ca particulele de murdarie sa fie risipite iar praful sa fie scos cat mai usor.

Curatarea covoarelor cu smocuri

Acest tip de covor trebuie aspirat mereu in directia fibrelor si trebuie evitata duza cu perie.

Un aparat potrivit pentru acest tip de covor este aparatul VC 6 ourFamilly, care se remarca prin greutatea redusa, sistemul de filtrare fara sac si puterea mare de aspirare.

Cu un mâner soft-grip, acumulator cu baterie și suport de perete cu functie de incarcare, este perfect pentru curatarea in profunzime a covoarelor si nu numai.

Curatarea covoarelor – Sfaturi eficiente

Curatarea mochetelor

Mochetele sunt indragite pentru ca sunt usor de curatat si sunt rezistente in timp.

Pentru a curata petele de pe mocheta trebuie sa tamponezi locul petei fara a freca, deoarece risti sa strici fibrele covorului si sa imprasti pata.

Aspirarea mochetei se face trecand de mai multe ori cu aspiratorul pe aceasta, in toate directiile pentru a te asigura ca toate petele sunt acoperite.

Pentru aceasta activitate puteti folosi aspiratorul VC 4 cordless myHome. Are o durata de functionare de pana la 30 de minute iar functia practica „Power Lock” elimina necesitatea de a tine apasat constant butonul de pornire.

Dupa spalare, mocheta trebuie lasata sa se usuce complet intr-un spatiu aerisit, fara a calca pe ea.

Pentru a intretine mocheta curata:

  • Evita sa mergi incaltat pe aceasta;
  • Aspira saptamanal.

Curatarea covoarelor – Sfaturi eficiente

Curatarea covoarelor din fire naturale

Covoarele din fire naturale pot fi confectionate din lana, bumbac sau matase. Acest tip de covoare isi pot pastra aspectul intact ani in sir, daca sunt intretinute corect.

Pentru indepartarea petelor este indicat sa se actioneze cat mai repede si este recomandat sa se tamponeze in loc sa se stearga pata. Curatati intotdeauna din exterior sper interior, pentrru a evita raspandirea acestora.

Perierea nu este intocmai o solutie potrivita, deoarece poate strica fibrele. Iar la aspirare trebuie avut grija la colturi pentru a nu se prinde in aspirator.

Este important sa tinem cont de sfaturile producatorului, deoarece fiecare material este unic si diferit de intretinut.

Curatarea covoarelor din piele naturala

Acest tip de covoare sunt foarte delicate si sensibile. Dintre cele mai populare sunt cele din piele de vaca, oaie sau chiar zebra.

Este indicata stergerea acestora cu o carpa umeda pe deasupra, pentru a nu lasa scame. Aceste covoare nu pot fi aspirate.

Covorul nu trebuie amplasat intr-o zona in care se circula des si trebuie evitata expunerea acestuia la soare. Expunerea la soare sau la o sursa de caldura poate duce la deshidratare, fapt ce poate provoca crapaturi sau fisuri in compozitie.

Acest tip de covor nu trebuie amplasat nici in spatii umede, deoarece umiditatea in exces poate duce la aparitia mucegaiului.

Covoarele din piele se pot pune pe suprafete de lemn sau de piatra. Se evita combinarea cu gresie, alte covoare sau cu ciment.

Curatarea covoarelor sintetice

Covoarele din materiale sintetice nu sunt la fel de sensibile precum cele din fibre naturale insa, si pentru acestea, trebuie respectate niste reguli. Se pot curata in mod normal cu aspiratorul sau cu matura. Spalarea acestora trebuie facuta in mod natural, in aer liber.

Ingrijirea podelei de sub covoare

Chiar daca este acoperita de covor, asta nu inseamna ca pardoseala nu trebuie ingrijita si ea. Materialele covorului pot fi aspre si pot lasa urme pe podea. De altfel, si podeaua deteriorata poate afecta tesatura covorului. De aceea cele două trebuie sa fie in armonie.

Asadar, curatarea covoarelor este o activitate importanta pentru pastrarea curateniei generale in casa si trebuie sa le ingrijim in functie de tipul materialului si de indicatiile de pe eticheta pentru a le oferi o viata cat mai lunga.

Curatenia profesionala se face cu aparate profesionale. Pentru a descoperi o gama variata de aparate de curatenie, viziteaza-ne!